Contaminare radioactiva: istoric și solutii

Articolul de mai jos nu provine dintr-o îngrijorare personală, ci este un răspuns la o teamă generalizată față de un posibil conflict nuclear, teamă întreținută abil de o mass-media avidă de senzațional. Oamenii trepidați de știrile alarmiste au devalizat stocurile de iod din farmacii, deși acest iod nu este soluția cea mai strălucită în caz de contaminare radioactivă.
Vom descrie în partea a doua a acestui articol soluţii mai eficace de protecție contra contaminărilor radioactive. Dacă vă interesează doar soluțiile, daţi clic pe: SOLUȚII.

Să demarăm prin a lămuri puțin lucrurile. Două cuvinte despre ce înseamnă radiații.


Scurt ISTORIC despre contaminarea radioactivă

Există două feluri de radiații care pot afecta corpul uman:

1. Radiații non-ionizante pulsate (vezi video: Undele Pulsate GSM / 5G nu sunt unde electromagnetice naturale), omniprezente de câteva decenii, cunoscute mai ales ca unde GSM, Wi-Fi, 4G, 5G, etc. Oficial, se recunoaște că ba-nu, ba-da, ba-poate ne afectează, deși există mii de studii (vezi site-ul: bioinitiative.org), care demonstrează clar efectul lor toxic, în timp la adulți şi foarte accelerat la copii.
2. Radiații ionizante, adică cele care provin de la centrale nucleare, radiografii medicale (vezi video: Ce sunt radiațiile și cum îți afectează organismul?)

Nu doresc să abordez aici modul în care radiațiile ionizante afectează corpul uman, căci despre asta există informație suficientă (vezi, de exemplu, și articolul: Cum pot afecta radiațiile organismul uman?).

Doresc să scot în evidență discrepanța în atitudinea celor care strigă acum lupul, dar se dovedesc a fi total iresponsabili față de problema contaminării radioactive din trecut, prezent și viitor. Analizând evenimentele de acest fel din ultimele decenii, vedem cum autoritățile minimizează sau chiar ascund catastrofele reale și deja existente, atunci când responsabilitatea le revine.

Scurtă cronologie

Americanii au deschis balul morbid cu testele direct pe oameni: Hiroshima și Nagasaki au fot pulverizate integral, cu tot cu… flori, fete și băieți, zâne și mașini. Aproximativ 140.000 în atacul de la Hiroshima şi 82.000 la Nagasaki, fără a calcula victimele ulterioare, bolnave de cancer, malformații genetice la noii-născuți, etc… Ce treabă aveau civilii cu războiul soldaților!? Aceasta este „glorioasa” inaugurare a energiei nucleare pe Terra.

Yankeii au continuat apoi în deșertul Nevada, până au făcut din nisip… patinoar. Dar întrucât nu puteau lansa doar o bombă nucleară din când în când, iar complexul militaro-industrial risca stagnarea cifrei de afaceri, era nevoie de un Bau-Bau!

Așa se face că din ditamai laboratorul secret din Alamo se furau informații cu cerneala încă udă (1941-1945), de către unii  cercetători (în general foști emigranți ai Uniunii Sovietice). Unde mai pui că spionul principal, imigrantul polonez Oscar Seborer, înrolat în armata SUA în 1942, a plecat după furt cătinel la Moscova, unde a și trăit bine-mersi până în 2015… atât de supărăți au fost americanii pe el.

Posibil că asta a insinuat și cel mai damnat președinte actual, Mr. Putin: „Crema lumii științifice era adunată atunci în America şi, personal, am impresia că ne-au dat conștient informații despre bomba atomică” (vezi articolul: Cum au furat ruşii bomba atomică de la americani). Nu există informații dacă dezertorul Oscar-Seborer-cel-necăutat pentru cel mai faimos furt militar s-a întâlnit cu Edward-Snowden-dezertorul-cel-mai-căutat-acum, căutat pentru că a comis teribila crimă să divulge programul ilegal de supraveghere a vieții private mondiale de către americani.

Foarte bizară lumea nucleară, nu-i așa? Și așa a început războiul „rece” în anii ’50. Rece pe șina spinării pentru populația lumii, dar fierbinte pentru finanțele industriei de armament.

Bolșevicii (ai căror pionieri au fost sponsorizați tot de Wall Street) au alergat și ei armăsarul atomic după anii 50: vreo 450 de ture în stepa numită Semipalatinsk din nord-estul Kazahstanului, până i-a mai domolit Perestroika occidentală. Oricum, nu sunt consemnate opoziții în epoca sovietică pe acest subiect, căci ghișeul de reclamații era în renovare, iar petiționarii nemulțumiți erau rugați să viziteze Siberia.

A venit momentul să menționăm și restul competitorilor.

Imediat după bolșevici, au venit tare din spate și restul țărilor imperiale. La mijlocul anilor ’50, șapte bombe nucleare au fost testate de britanici în sud-vestul Australiei. 60 de ani mai târziu, oamenii, care încă locuiesc în apropierea zonei, sunt afectați și dau mărturie despre experimentele în care şi-au pierdut rudele şi prietenii.

Încep să se adauge la nota de plată, începând cu anii 1960, și proaspetele deșeuri radioactive de la centralele nucleare.
Din 1955 până prin 1980, englezii au aruncat în Canalul Mânecii în jur de 74 tone de deșeuri nucleare. Scuza: nu era ilegal

Francezii au găurit cu 193 de teste nucleare atolul Mururoa. Desigur, au pus semafoare la norii radioactivi, să se învârtă în jurul insulei și nici unul nu a plecat peste mări și țări. Acum recunosc că „au subestimat” efectele. Și la fel le-au subestimat în ’86, la momentul Cernobîl, când au afirmat că „norul radioactiv s-a oprit la graniță” (vezi articolul: Tchernobyl: quand le nuage s’est (presque) arrêté à la frontière)

Aceste câteva exemple ne demonstrează indubitabil că cele mai mari națiuni de pe glob sunt și cele mai (i)responsabile față de prezentul și viitorul omenirii. Spun prezentul și viitorul, pentru că problema cea mai stringentă nu este un atac nuclear, ci cele aproape 400 de centrale nucleare care funcționează astăzi în aproximativ 30 de țări. Acelea sunt adevărate bombe cu ceas și nimeni nu are nici o soluție!

Din start, trebuie menționat că centralele nucleare au fost concepute în scopul reciclării tehnologiei militare, așa cum îngrășămintele chimice vin din reciclarea industriei chimice de război. Industria nucleară civilă este un proiect promovat de același complex militaro-industrial, atât de „binefăcător” omenirii. Un aspect și mai puțin cunoscut este acela că centralele nucleare au fost construite în anii ’50 -’60, în perioada abundenței de credit, cu o perioadă de funcționare de 40 de ani. Deci începând cu 2000 / 2010, ele au început să expire, iar dezmembrarea pica tare prost, în plină criză financiară! Similar cu problema pensiilor: s-au colectat în anii ’60 -’80 și s-au cheltuit în veselie până în 2000. Și acum pensiile s-au volatilizat.

Dar mărul era putred de la început, căci industria nucleară civilă a fost din start un dezastru financiar, subestimându-se (iar?!) de 10 ori costurile de construcție iar cele de dezmembrare de 20 de ori, așa cum se arată în documentarul: Centrales nucléaires, démantèlement impossible?. Așadar, beneficiul energetic obținut în exploatarea lor în 40 de ani de funcționare este nul, chiar deficitar, și asta fără să se ia în calcul accidentele gen Cernobâl (cost 120 miliarde) sau Fukusima (cost 430 miliarde), după cum demonstrează într-o dezbatere publică Greenpeace: Faut-il renoncer au nucléaire?

Și cum totul este pe credit, rezultă că noi vom rămâne datori și iradiați pe viață. Asta în timp ce invenții energetice geniale și ecologice sunt bine pitite la sertar! Apropo, știați că există bio-petrol din alge? (vezi video: Obținerea petrolului din micro-alge)

Concluzia la care am ajuns în urma acestor repetate „subestimări” și omisiuni ale autorităților privind cazurile reale de contaminare este că suntem avertizați isteric doar când este vorba de a exploata mediatic un ipotetic eveniment/accident, mai ales dacă poate fi pus în cârca unui adversar de pe eșichierul geo-politic. Este recomandabil deci să nu vă îngrijorați de evenimentele nucleare trâmbițate de mass-media. Îngrijorați-vă de cele despre care nu se spune nimic. Despre acelea, da, chiar trebuie să fim informați și pregătiți.


SOLUȚII în caz de contaminare radioactivă

Mai jos găsiți o listă de metode care pot ajuta în cazul unei contaminări radioactive accidentale.
Ca să evit torentul de întrebări de genul „unde sunt disponibile produsele?” am să precizez și link-urile de achiziție, pe care le recomand eu, lângă titlul produsului. Și pentru faptul că valențele lor anti-contaminare radioactivă nu sunt precizate pe celelalte situri (ex: pectina, EM…).

1. REDUCEȚI STRESUL
Disponibil în… mintea voastră.

Avem confirmarea prea-citaților experți americani, publicată de Washington Post, care au evidențiat că cele mai dramatice scăderi ale potențialului fizic și emoțional la supraviețuitorii de la Cernobîl și Three Mile Island s-au manifestat la persoanele cu nivele mari de anxietate și stres (vezi articolul: Fear is potent risk of Japanese nuclear crisis).

Pe de altă parte, savantul francez Henri Laborit demonstrează că ignorarea unei probleme, pentru care nu avem încă o soluție, ne protejează de scăderea nivelului imunitar (vezi articolul: Pandemia și inhibarea la acțiune). Deci până nu se produce efectiv un accident nuclear, și nici chiar după, nu vă lamentați mai mult decât aveți posibilitatea să vă protejați. Nu faceți decât să vă agravați situația. Protejați-vă cu ce aveți și, în rest, ignorați știrile grotesc-alarmiste din mass-media, în favoarea unor activități relaxante: plimbare, citit, muzică, sport.

2. OZMOZA INVERSĂ
Filtre de apă cu osmoză inversă sunt disponibile la vatraeco.ro/categorie/filtrarea-apei/

Osmoza inversă a fost declarată de EPA (Agenția Statelor Unite pentru Protecția Mediului) „cea mai bună tehnologie disponibilă pentru eliminarea particulelor radioactive”, fiind capabilă să elimine până la 99% din particulele contaminate, precum uraniu, radiu, particule brute alfa și beta, precum și alte metale grele (mercur, aluminiu, arsenic), viruși, bacterii și nitrați (vezi articolul: Radionuclides in Drinking Water).

Sistemele de filtrare a apei cu osmoză inversă (precum Filtru apă AQUAVITA+ cu osmoză inversă) sunt cele mai adaptate filtrării unei ape contaminate cu particule radioactive. Sunt sisteme care au capacitatea de auto-curățare (auto-flushing). Auto-curățarea este un dispozitiv suplimentar care permite filtrelor cu osmoză inversă profesionale să curețe (sub presiune) în sens invers membrana de osmoză, deversând spre conducta reziduală depunerile radioactive din interiorul filtrelor.

Este necesar ca filtrele de osmoză inversă să aibă o capacitate de filtrare de cel puțin 180 GPD (800 l/zi) pentru ca debitul să acopere în timp real consumul, fără a necesita acel tanc de stocare (potențial contaminat radioactiv în timp).

Apa pură obținută prin osmoză inversă mai are și capacitatea de a atrage electrolitic particulele radioactive aflate deja în organism. Se alternează apoi la 1 oră cu o apă remineralizată organică: cu sare de ocnă, apă din fructe etc. Desigur, și o apă naturală de izvor, îmbuteliată imediat, poate fi o sursă mai sigură de apă necontaminată. Din păcate, aceste surse naturale de apă nu sunt la îndemâna tuturor astăzi.

3. VITAMINA C
Disponibilă la vatraeco.ro/produs/vitamina-c-alcalina-ascorbat-sodiu/ sau la bioscem.ro/eticheta/vitamina-c/

Vitamina C, mai ales cea sub formă liposomală, injectabilă sau orală protejează într-un procent ridicat persoanele expuse la doze mari de radiații ionizante. Mai există și posibilitatea de a face irigații de colon cu 10 g de ascorbat de sodiu la 1 litru de apă pură pe zi.

Lucrătorii expuși la radiațiile de la centrala nucleară de la Fukushima au avut o reducere majoră a riscului de cancer atunci când au fost suplimentați cu vitamina C și alți nutrienți antioxidanți. Șaisprezece bărbați cu vârsta cuprinsă între 32 și 59 de ani au lucrat 5 până la 6 săptămâni într-o zonă contaminată cu radiații, colectând apă contaminată, măsurând nivelurile de radiații, operând mașini grele și îndepărtând resturile. Au fost obținute probe de sânge pentru a măsura nivelurile plasmatice ale ADN-ului liber și 47 de expresii genetice legate de cancer. Patru lucrători care au luat terapie intravenoasă cu vitamina C (25.000 mg) înainte de a intra și au luat continuu suplimente antioxidante în timpul perioadei de lucru, nu au avut nicio modificare semnificativă atât în ​​ceea ce privește ADN-ul liber, cât și riscul general de cancer. Trei lucrători care nu au avut aport de vitamina C intravenoasă preventivă au avut o creștere a riscului calculat de cancer. După 2 luni de intervenție cu vitamina C intravenoasă și suplimente nutritive anti-oxidative orale, ADN-ul liber a revenit la un nivel normal și scorul de risc de cancer a scăzut semnificativ.

4. Tehnologia EM™ (Effective Microorganisms™ – Micro-organisme Eficiente)
Disponibila pe vatraeco.ro/categorie/igiena/

O altă tehnologie care dă rezultate deosebite de 30 de ani încoace este tehnologia EM inventată de inginerul japonez Teruo Higa. Dovezile abundă pe site-ul inventatorului, unde la o simplă căutare rezultă 75 de articole despre beneficiile tehnologiei EM în scăderea/eliminarea radioactivității.

Pentru cei care cunosc fenomenul transmutației biologice, descoperirea profesorului Teruo Higa este pe cât de fenomenală, pe atât de naturală. În agricultură, tehnologia EM a demonstrat la Fukushima că reduce foarte eficient radiația din fructele și legumele cultivate în zone contaminate, așa cum demonstrează studiile citate de prefectul regiunii în documentarul Uncanny Terrain, din care am tradus un extraordinar fragment intitulat: Un cocktail de bacterii curăță radioactivitatea

Și în purificarea aerului contaminat – o altă problemă delicată – tehnologia EM este o soluție viabilă (vezi articolul EM Support Project Team for Tsunami Reconstruction): prin pulverizare periodică cu produsul EM White Refresh la domiciliu, s-a dovedit că nivelul de radiații a scăzut de la 1,0 μSv/h  la 0,3 μSv/h, după care s-a normalizat.

Aceeași utilizare și pentru suprafețele solide, iar pentru igiena mâinilor și a corpului există varianta săpun lichid EM.

Produsul EM există și sub formă buvabilă, un produs cu valențe de tonifiere deosebite numit EMX Gold.
Întrucât EMX Gold și EM White Refresh au la bază aceleași ingrediente naturale, renumitul nutriționist francez Thierry Casasnovas nu se sfiește să recomande consumul direct al produsului EM White Refresh, îndulcit cu suc de mere sau melasă. Personal, fac lucrul acesta de 4-5 ani…

5. ZEOLIT
Disponibil la vatraeco.ro/produs/zeolit-spectrum/

Zeolitul, mai precis unele forme micronizate de zeolit clinoptilolit, reușește să dezvolte o polaritate pe suprafața nano-cavităților sale, polaritate prin care atrage metalele grele, radioactive sau nu. Datele obținute au evidențiat faptul că clinoptilolitul posedă proprietăți de absorbție ridicate a radionucleidelor de Cesiu radioactiv (între 97 și 99,5%).
La nivel european, produsul Zeolit Spectrum este singura formă autorizată pentru uz intern și poate fi folosit cu succes în caz de contaminare radioactivă.

Mod de administrare: 1 caps pt. 1-2 ani; 2 caps pt. 2-5 ani; 3 caps pt. 5-10 ani; 4 caps pt. +10 ani.

6. PECTINA
Disponibilă la vatraeco.ro/produs/pectigel-fructoza/

Pectina se găsește în formă naturală în pereții celulari ai fructelor, precum: mere, pere, citrice, gutui. În producția industrială, este cunoscută ca aditivul (E440), utilizat pentru îngroșarea gemurilor obținute din fructe cu pectină scăzută.

Pectina are o extraordinară capacitate de a bloca absorbția particulelor radioactive la nivel intestinal, eliminându-le apoi din corp în siguranță. Chiar deranjant de eficace pentru unii… Calități care fac ca cei de la NASA să recomande pectina ca un produs necesar cosmonauților în caz de contaminare radioactivă. Pectina nu este toxică nici în cantități mari.

Doza zilnică în caz de contaminare este de: 0.5 g x 2 pt. 1-2 ani; 2 g pt. 2-5 ani; 3 g pt. 5-10 ani; 5-10 g pt. +10 ani.

7. ALGELE VERZI
Disponibile la bioscem.ro/categorie/alge/

Algele verzi precum Spirulina, Clorela, Alga AFA conțin fitopigmenți care au dus la o scădere a contaminării radioactive din organismul copiilor afectați de accidentul de la Cernobîl cu 50% în 20 de zile, folosind 5 grame pe zi (Loseva și colab., 1993). De asemenea, conțin iod organic, in sinergie cu celelalte oligoelemente, ceea ce duce la protejarea tiroidei în caz de contaminare radioactivă.

8. ACIDUL ALPHA-LIPOIC
Disponibil la bioscem.ro/produs/acid-alpha-lipoic-hsn/

Acidul Alpha-Lipoic, prescurtat ALA, administrat înainte de contaminarea radioactivă, a scăzut severitatea enteritei, a stresului oxidativ și a inflamației la nivel celular. Un aport oral zilnic a ajutat la scăderea cantității de particule radioactive găsite în urina copiilor iradiați după Cernobîl. (Korkina, 1993)


Suplimentele menționate mai sus nu sunt singurele cu efecte protective contra radioactivității, dar sunt la îndemâna tuturor şi la preţuri rezonabile. Voi mai completa această listă şi cu alte produse, pe măsură ce mă asigur că există o validare științifică şi posibilitatea de achiziție din Romania.

Repet în încheiere că aspectul cel mai grav al contaminării radioactive provine de la gestionarea deșeurilor nucleare, iar în acest sens merită să avem la dispoziție metodele de contracarare a unei expuneri accidentale de scurtă sau lungă durată.
Pace şi Sănătate tuturor.

Pentru un scurt istoric despre contaminarea radioactivă, daţi clic pe: ISTORIC.

Referinţe științifice despre eficacitatea metodelor enumerate mai sus:

Vitamina C
1. Atsuo Yanagisawa, Effect of Vitamin C and anti-oxidative nutrition on radiation-induced gene expression in Fukushima nuclear plant workers (PDF)
2. Tetsuo Yamamoto and Manabu Kinoshita, Radioprotective Effect of Vitamin C as an Antioxidant
3. OrthomolecularMed, Vitamin C proven to help protect Fukushima victims from radiation (2012) (video)
4. orthomolecular.org, Vitamin C Prevents Radiation Damage

Tehnologia EM
1. emrojapan.com, Radioactive Contaminated Soil treated with EM
2. emrojapan.com, EM Support Project Team for Tsunami Reconstruction (PDF)
3. emrojapan.com, The Effects of Using EM to Inhibit the Absorption of Radioactivity as Confirmed in Fukushima
4. Aleksander N. Nikitin; Shuichi Okumoto s.a., Effective Microorganisms as a Potential Tool for the Remediation of 137Cs-contaminated Soils
5. Masaki Shintani, Shuichi Okumoto s.a., Suppression of the transfer of radioactive substances to agricultural products based on soil improvement using microorganism land improvement material (EM)
6. Teruo Higa, Effective Microorganisms in the context of Kyusei Nature Farming – A Technology for the Future (PDF)

Osmoza Inversă
1. forbes.com, How To Remove Radioactive Iodine-131 From Drinking Water
2. healthiertalk.com, Could Radioactive Fallout from Japan Effect the U.S. Water Supply?
3. Illinois Department of Public Health, Radium in Drinking Water
4. Fei Jia, Jufeng Li s.a., Removal of Cesium from Simulated Radioactive Wastewater Using a Novel Disc Tubular Reverse Osmosis System

Pectina
1. nasa.gov, The Radiation Challenge, pag.5
2. V.B. Nesterenko s.a., Reducing the 137Cs-load in the organism of „Chernobyl” children with apple-pectin.
3. greenly.ro, Pectinele și poluarea radioactivă
4. Science in Society Archive, Apple Pectin for Radioprotection
5. Science in Society Archive, The Pectin Controversy

Zeolit
1. enviro-naturals.com, Decontaminarea nucleară cu zeolit natural
2. ida-ore.com, Zeolite industrial uses – nuclear remediation
3. E.H. Borai, R. Harjula, Efficient removal of cesium from low-level radioactive liquid waste using natural and impregnated zeolite minerals
4. Ahmet Erdal Osmanlioglu, Treatment of radioactive liquid waste by sorption on natural zeolite in Turkey
5. Institute of Radiophysics and Electronics, Armenia, Zeolites Filters for Aerosols Decontamination
6. Christopher J. Rhodesa and Timothy C. Dintinger, Radiation effects on zeolite nanomaterials – some potential implications for cleaning liquid nuclear waste and for enhanced radioactive decontamination (PDF)