Apa îmbuteliată nu face excepție de la poluarea generalizată cu materiale plastice a mediului înconjurător. Un studiu a numărat aproape 240.000 de fragmente de plastic per litru în sticle de apă de la mai mulți producători.
Este apa îmbuteliată cu adevărat bună pentru sănătatea noastră? Fie că este vorba de apă minerală, naturală, de izvor sau de munte, aceste băuturi nu fac excepție de la poluarea generalizată a mediului: toate sunt contaminate cu fragmente invizibile de plastic. Acest lucru nu este surprinzător. Ceea ce este surprinzător este amploarea poluării: un studiu american publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences la 8 ianuarie 2024 a constatat că există aproape 240.000 de fragmente de micro și nanoplastice per litru, în sticle de la diferite mărci de apă îmbuteliată!
90% dintre aceste particule detectate sunt nanoplastice – deci mai mici de 1 micrometru, de 10 până la 100 de ori mai subțiri decât un fir de păr uman. Acestea sunt potențial cele mai periculoase, deoarece dimensiunea lor le permite să pătrundă în fluxul sanguin și în diferite organe ale corpului, inclusiv în creier și organele de reproducere, și să le perturbe funcționarea. Dar gradul lor real de toxicitate rămâne necunoscut.
Poliamidă, polistiren, polipropilenă, polietilenă…
O altă informație furnizată de studiu este natura acestor materiale plastice. Cea mai comună este poliamida (nailon), urmată de PET (polietilen tereftalat). Au fost identificate și alte materiale plastice precum: polistiren, polipropilenă, polietilenă. PET și polietilena provin din materialul utilizat pentru fabricarea sticlelor. Polipropilena și poliamida sunt utilizate în tratarea apei – de exemplu, filtrele pentru filtrarea prin osmoză inversă, o metodă clasică de purificare a apei, sunt fabricate din poliamidă. PVC-ul și polistirenul, în schimb, contaminează apa în amonte de fabricile de îmbuteliere.
Așadar, este salvarea noastră în apa de la robinet? Probabil conține mai puține materiale plastice, în special cele utilizate în filtrarea osmotică și ambalare. Chiar și așa, apa de la robinet conține uneori, printre altele, niveluri excesiv de ridicate de pesticide. Deși este dificil să garantăm astăzi că o apă este fără poluare, prețul face diferența: apa de la robinet este de 50 până la 100 de ori mai ieftină decât apa îmbuteliată, fără a lua în considerare costul reciclării sticlelor de plastic.