Injectarea de sulfat de fier, utilizarea de cărbune activ, ultraviolete, microfiltrare sub pragurile autorizate… Pentru a masca contaminarea apelor de izvor și a apelor minerale pe care le îmbuteliază, producătorii, printre care Nestlé Waters, au recurs la sisteme de purificare interzise, dezvăluie Le Monde și Radio France.
„Mai pură”, „mai sănătoasă”, „mai bună pentru sănătate”, „recomandată pentru bebeluși”… Apa de izvor și apa minerală naturală sunt teoretic protejate de riscurile de contaminare și poluare, deoarece sunt extrase din ape subterane de mare adâncime. Producătorii se bazează pe aceste argumente pentru a le vinde în medie de 100 de ori mai scump decât apa de la robinet.
Un studiu american, publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences la 8 ianuarie 2024, a subminat deja această poveste, numărând aproape 240.000 de fragmente de micro și nanoplastice per litru în diferite mărci de apă îmbuteliată.
O anchetă comună a Le Monde și a unității de investigații a Radio France (1) adaugă încă un strat. Companiile de îmbuteliere a apei minerale au utilizat tratamente de purificare autorizate pentru apa de la robinet, dar interzise pentru apa de izvor și apa minerală naturală, care sunt presupuse a fi „microbiologic sănătoase” și, prin urmare, nu au nevoie de ele.
Cel puțin 30% din mărci sunt vizate
Cel puțin 30% din mărcile de apă îmbuteliată sunt vizate de această anchetă, inclusiv toate cele ale Nestlé Waters, care deține singură o treime din piața apei îmbuteliate din Franța (Vittel, Contrex, Hepar, Perrier). La 31 august 2021, grupul elvețian a obținut o întâlnire confidențială pe această temă de la biroul lui Agnès Pannier-Runacher, pe atunci ministru al industriei. La întâlnire, compania a recunoscut că a utilizat tratamente neconforme. Guvernul ar fi trebuit să sesizeze imediat procurorul, așa cum prevede articolul 40 din Codul de procedură penală pentru orice funcționar public „care are cunoștință de o crimă sau infracțiune”. Guvernul nu a făcut totuși acest lucru.
Dar să derulăm înapoi…
Povestea a început la sfârșitul anului 2021, când un fost angajat al Alma (proprietarul mărcilor Cristaline, St-Yorre, Chateldon, Vichy Célestins și altele) a semnalat Direcției Generale pentru Concurență, Consum și Reprimarea Fraudelor (DGCCRF) practici suspecte într-o fabrică a grupului Alma, scrie Le Monde. O anchetă administrativă a fost demarată la 10 decembrie 2020 și a scos la iveală o serie de practici frauduloase enumerate într-un raport de 120 de pagini: amestecarea neautorizată a apei din mai multe surse exploatate de aceeași fabrică, amestecarea ocazională cu apa din rețea, injectarea de sulfat de fier, filtrarea apei cu UV, microfiltrarea neautorizată etc. Anchetatorii au subliniat, de asemenea, că anumite practici par să fi fost concepute pentru a scăpa de controlul funcționarilor însărcinați cu inspecțiile. Mai presus de toate, ei suspectează că unele dintre metodele descoperite la Alma sunt utilizate și de un număr mare de extractori de ape minerale. Acesta este motivul pentru care Nestlé Waters, simțind pericolul, a solicitat această întâlnire cu biroul lui Agnès Pannier-Runacher.
Raportul compromițător al IGAS din iulie 2022
Deși guvernul nu întreprinde nicio acțiune legală, acesta a sesizat Inspectoratul General al Afacerilor Sociale (IGAS) la 19 noiembrie 2021 pentru o inspecție a fabricilor de îmbuteliere a apelor minerale și de izvor din Franța. Au fost efectuate 32 de inspecții, cu sprijinul agențiilor regionale de sănătate (ARS), vizând toate fabricile grupului Nestlé.
Publicat în iulie 2022, încă în cel mai strict secret, potrivit Radio France, raportul este condamnabil. Acesta estimează că cel puțin 30% dintre mărcile franceze de apă îmbuteliată utilizează tratamente neconforme. În cazul Nestlé, misiunea de inspecție a constatat „încălcări grave ale reglementărilor”. „Pe de o parte, tratamente neconforme sunt utilizate în toate fabricile grupului: microfiltrare sub 0,8 microni, dar și cărbune activ și ultraviolete, care sunt absolut interzise, fără a lăsa loc de interpretare”, a criticat IGAS.
Șantajul ocupării forței de muncă lovește în plin
Nestlé Waters susține că a retras în prezent tratamentul cu ultraviolete și filtrele cu cărbune activ din uzinele sale, dar continuă să utilizeze microfiltrarea sub 0,8 microni. Din acest punct de vedere, grupul solicită o relaxare a reglementărilor, în caz contrar amenințând că va renunța la exploatarea unora dintre instalațiile sale din Franța (în regiunile Vosges și Gard). Acest șantaj profesional a dat lovitura guvernului, care a relaxat reglementările privind microfiltrarea. În cea mai mare discreție, potrivit Le Monde. Și asta în ciuda avertismentului lansat de Agenția Națională Franceză pentru Siguranța Alimentară. Într-o scrisoare trimisă guvernului în ianuarie 2023, la care Le Monde și Radio France au avut acces, agenția precizează că filtrele utilizate pentru tratarea apei nu ar trebui niciodată să mascheze o lipsă de calitate.
Aceasta este întreaga problemă în acest caz. Desigur, aceste tratamente ilegale nu puneau a priori în pericol consumatorii. Cel puțin acesta este argumentul Nestlé Waters. Luni, în Les Echos, compania a explicat că „a încălcat reglementările pentru a menține siguranța apei sale”, care este din ce în ce mai neprotejată de riscurile de contaminare și poluare. Potrivit Le Monde, problemele recurente sau sezoniere de contaminare a anumitor puțuri de apă cu bacterii coliforme precum Escherichia coli au fost ascunse autorităților. De asemenea, în apa Perrier au fost descoperite urme de poluanți chimici, cum ar fi metaboliți de pesticide, potrivit Radio France. Grupul elvețian invocă drept motive schimbările climatice, creșterea stresului hidric și extinderea activității umane în jurul fabricilor sale.
Ceea ce rămâne, însă, este înșelăciunea pe scară largă a consumatorilor prin utilizarea ascunsă a acestor sisteme de purificare interzise. În mod logic, departamentul juridic al UFC-Que Choisir va examina fără întârziere practicile Nestlé Waters.
(1) Anchetă Le Monde și anchetă Radio France.
Sursa: Eau en bouteille – Tromperie à grande échelle pour masquer des contaminations