Deși apa din sistemul public de alimentare este potabilă la punctul de intrare în acesta, în cele mai multe cazuri ajunge la noi acasă cu gust și miros puternic de clor și de multe ori încărcată cu nisip, rugină și alte sedimente. Starea necorespunzătoare a sistemului învechit de conducte, precum și substanțele cu care se dezinfectează apa din sistemul public crează disconfort și neîncredere atunci când o consumăm.
De asemenea, când folosim apă extrasă din puț, sănătatea ne poate fi pusă în pericol, dacă apa din puț este nemonitorizată și netratată în ceea ce privește conținutul.
Pentru a elimina aceste posibile pericole, cei mai mulți dintre noi am ales să folosim apa îmbuteliată, cu toate neajunsurile ei:
• Sursă de poluare. Anual, o familie de 4 persoane, care consumă în mod frecvent apă îmbuteliată, aruncă în natură cel puţin 1000 de recipiente din plastic, majoritatea ajungând fie în gropile de gunoi, fie direct în natură. Doar o mică parte dintre acestea sunt reciclate. PET este un material extrem de rezistent în natură, abia după 700-800 de ani începe să se degradeze și după circa 1000 de ani se descompune complet.
• Periculoasă pentru sănătate. Modul de transport și depozitare pot influența negativ calitatea apei îmbuteliate. Apa din PET-uri, neprotejată de razele directe ale soarelui sau ținută lângă o sursă de căldură, poate deveni periculoasă pentru sănătate, plasticul eliberând o serie de compuși toxici în apă.
• Costuri mari. Apa îmbuteliată este cel mai scump produs pe care îl cumpărăm, fiind de aproape 1000 de ori mai scumpă decât apa de la robinet.
• Efort. O familie transportă aproximativ 2 tone de apă de la magazin acasă, într-un an.
De ce apă filtrată?
În prezent avem opțiunea de a avea fără efort apă filtrată, plată și sigură, la robinetul de acasă prin montarea unor sisteme de filtrare apă.
În funcție de caracteristicile apei de la robinet putem alege sisteme simple de filtrare și tratare, care rețin suspensii solide sau materii sedimentabile precum rugina și nisipul, sau sisteme complexe care elimină sau neutralizează virușii și bacteriile dar și alți compuși periculoși pentru sănătate.
O altă categorie o constituie sistemele anticalcar care protejează împotriva depunerilor de calcar. Echipamentele electrocasnice care folosesc apa vor avea o durată de viață mai lungă și un consum optim de energie. Obiectele sanitare vor rămâne lucioase și cu aspect plăcut. La spălare pielea și părul vor fi catifelate, fără senzația de aspru și uscat.
Alegând apa filtrată în locul apei îmbuteliate, te vei bucura de:
• Siguranța calității apei pe care o consumi. Sistemele de filtrare apă, alese în funcție de problemele semnalate în buletinele de analiză a apei de consum, redau apei caracteristicile native. Sistemele sunt ușor de montat și de întreținut. Din acest moment stă în puterea ta să ai o apă sănătoasă alegând să schimbi la timp cartușele filtrante.
• Economie. Costurile apei filtrate sunt semnificativ reduse comparativ cu apa îmbuteliată, investiția amortizându-se în scurt timp.
• Sănătate și ecologie. O natură mai curată fără sticle din materiale plastice.
• Confort. Efortul de întreținere/schimbare cartușe într-un sistem de filtrare este mult mai mic comparativ cu efortul de a transporta zilnic apa îmbuteliată necesară consumului.
Cum alegi cea mai buna soluție de filtrare a apei?
Pasul 1: analiza fizico-chimică a apei, dar și biologică, acolo unde este cazul (ex: apa de puț).
Pasul 2: interpretarea analizelor de către un specialist
Pasul 3: alegerea unei soluții de tratare/filtrare a apei, care să aducă apa în limitele de calitate impuse pentru apa potabilă.
Sursa: adaptare după valrom.ro